Dvärgpinscherinfo

Ursprung:  Tyskland

Användningsområde: Sällskapshund

Helhetsintryck: Dvärgpinschern ska vara en förminskad avbild av pinchern utan att se liten ut. Deras eleganta kroppsbyggnad syns tydligt under den korta pälsen

temperament: Dvärgpinscher är livlig, temerametsfull, självsäker ch balanserad.

Mankhöjd:  25-30 cm

Vikt: 4-6 kg

En vaksam och alert hundras som hatar att ha tråkigt.

 En dvärgpinscher är sugen på upptåg och en hund som inte vill sova bort sitt liv.  Man ska inte luras av att hunden är liten och på det sättet urskulda att man bara går tre tiominuterspromenader med den. En dvärgpinscher är oerhört uthållig och en uttråkad dvärgpinscher hittar gärna på egna upptåg som inte alltid uppskattas av omgivningen.



 

      Fungerar bra både i slott och koja.

Du behöver inte ha en STOR plånbok för att kunna erbjuda din lilla jycke ett perfekt liv.
Den måste inte ha de senaste modekläderna eller den dyraste hundsängen, eller den mest exklusiva modeväskan. Den äter som en liten loppa, nöjer sig med ett hemsytt täcke när det är riktigt kallt ute och kryper gärna ner under täcket med dig.

En stor vakthund i en liten kropp.

 Det är bara att se på grupptillhörigheten GRUPP 2 och då inser man genast att detta är ingen sällskapshund från GRUPP 9 utan den har vaktinstinkter med sig i sitt bagage från forna tider. Den skyddar dig från allt ont även om den egentligen bara "bjäffar" lite försynt. Men, här kan man som förstagångsägare bli lite överrumplad över att hunden helt plötsligt börjar vaktar sina saker, skäller när någon går förbi m.m. Detta brukar tydligt märkas i övergången mellan valp och vuxen hund. En fast hand från dig som ledare är oerhört viktigt. En hund ska inte ta på sig ansvaret att vakta. En hund som vaktar har ofta en hög stressnivå.

 Mycket familjekär - kan upplevas som reserverad.

 Det är här den STORA fördelen med dvärgpinscher kommer. Den är oftast totalt ointresserad av människor den inte känner, men när den väl har lärt känna någon på djupet är de bästa kompisar oavsett vad. Vill du ha en hund som gillar alla är kanske inte dvärgpinschern den rätta hunden för dig. Dock finns det dvärgpinschrar som är som små golden, men det är rätt så ovanligt. Som valp ska dock hunden ta för sig och vara nyfiken. Det är inte förrän hunden blir äldre som detta blir ett tydligt drag hos många dvärgpinschrar.

Det är vanligt att de väljer ut någon i familjen men det är inte alltid så. Låt alla vara delaktiga med hunden.

Gillar mys och bus i alla former.

 Något som gäller ALLA fyrbenta oavsett rastillhörighet. Dock är dvärgpinschrar fenomenala på att verkligen mysa. Ligga under tröjan eller jackan är deras specialitet. När det gäller BUS. Säger jag bara: "Här finns inga gränser". De är med på allt och lite till. Dvärgpinschern är ingen vek hund, utan följer med på allt. Nya upptåg och äventyr är kryddan i en dvärgpinschers liv.

     

En allroundhund i ett portabelt format.

 Det finns nog inget du inte kan göra med din dvärgpinscher. Tror att de skulle passa till det mesta t o m eftersökshund. Däremot kanske du gör det lite svårt för dig om du har tänkt att kanske tävla lydnad. Men, det går och det finns flera goda exempel på det. De två stora grenarna för dvärgpinschern är agility och hundutställning. Hunden kräver INTE att du måste tävla med den på något sätt utan det viktiga är att du aktiverar den om det är på apellplanen eller i skogen är betydelselöst.

En dvärgpinscher med en lagom arbetsmotor är en bra dvärgpinscher.

Många dvärgpinschrar jagar gärna både rådjur och kaniner ute i skogen. Se till att du har en bra inkallning på din hund. Är din dvärgpinscher en "jaktidiot" bör du träna med lina och positiv förstärkning.

Den ABSOLUTA fördelen med en dvärgpinscher är dess storlek. Den ringa storleken gör att hunden är välkommen nästan överallt.


 

Lättlärd - kan dock tappa fokus ibland.

Den gillar verkligen att lära sig nya saker och klicker är en utomordentligt bra träningsmetod. En dvärgpinscher tröttnar relativt fort.



 
Övrigt

 En dvärgpinscher kan vara två olika färger, svart med röda tecken (black and tan) och röd. De röda nyanserna kan skilja sig åt markant alltifrån ljusaste rött till en mycket mörk röd ton.

Dvärgpinscher ska ha antingen upprättstående öron eller hängande. Som uppfödare kan man inte garantera om er hund får ståndöron eller ej. Hur hundarnas öron kommer att se ut vet man oftast inte förrän efter tandömsningen. En del dvärgpinschrar får också slarviga öron, det är vare sig stånd eller hängande öron.



Infon är tagen från www.dogbytes.se
Det är även därifrån jag ska köpa min lilla valp!
orkade inte ta med allt, men tog med det jag tyckte var viktigast! :)

nu ska jag gå och duscha, och apa funkar inte... Tur att jag skrapade min aplott igår natt :D

/S


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0